Kvinnehelse må prioriteres høyere

Mange sykdommer som rammer kvinner får lite ressurser og oppmerksomhet. Kvinner og menn har ulik biologi, lever ulike liv og rammes ulikt av sykdom og uhelse.

Kvinnehelsens lave status gjør seg også synlig i prioriteringer innen kunnskapsutvikling.  Så derfor er det bra med mer fokus, debatt, kunnskap og forskning rundt dette.

Kvinnehelseutvalget ble oppnevnt 5. mars 2021 for å lage en ny utredning om kvinners helse og helse. Den store forskjellen — Om kvinners helse og betydningen av kjønn for helse. Denne utredningen ble overlevert helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol 2. mars 2023.

Etter to år ble kvinnehelseutvalgets omfattende og viktige arbeid avsluttet. Denne er nå ute på høring. Høringsfrist: 15.08.2023. 

Utfordringer som at unge kvinner rapporterer om flere psykiske plager enn de gjorde tidligere. Andelen jenter og kvinner i alderen 12–24 år som blir diagnostisert med en psykisk lidelse i spesialisthelsetjenesten har også økt de siste ti årene.

Voksne kvinner i Norge rapporterer om flere fysiske helseplager enn de gjorde tidligere, og kvinners sykefravær er stadig høyere enn menn. Den høye andelen kvinner som blir uføre, og som velger å jobbe deltid midt i livet, gir særlig grunn til bekymring. Vi vet for lite om årsakene til at kvinner faller ut av arbeidslivet i denne alderen.

For Indre Østfold Arbeiderparti er det viktig å ta kvinner helse på alvor. Det er viktig å se kvinners helse i ulike livsfaser; fra ungdom og unge voksne, til reproduktiv alder, midt i livet og gjennom alderdommen. Og at vi sikrer likeverdig tilgang til gode helse- og omsorgstjenester for alle.

Vi vil arbeide for å sikre bedre tilgang på spesialisthelsetjenester som gynekolog, behandling psykisk helsevern, hudlege, øyelege, barnelege, spesialist i eldre helse. En bedre og utvidet bruk av helsehusets tilbud er en viktig prioritering i samarbeid med sykehuset Østfold.